Търсене
  • She said Yes!

Планиране на бюджета за една сватба


Планирането на бюджета за сватба е винаги стресиращо. Независимо дали си представяте бляскаво тържество с няколко стотин гости и фойерверки или скромна церемония в тесен семеен и приятелски кръг, не изпадайте в паника. Ако следвате тези няколко стъпки, разходите по организацията на най-важния ден в живота Ви ще са по-малко изненадващи и по-поносими.

1. Обсъдете и решете кой ще плати за сватбата. Тук вариантите са няколко - родителите на младоженците покриват равни части от разноските; младоженците определят конкретни аспекти, които да покрие едното семейство и респективно другото; младоженците да участват с част от средствата или да покрият изцяло мероприятието.

2. Направете предварително проучване за стойността на отделните елементи от една сватба и изгответе първоначален бюджет със съответните пера. Следните цифри могат да Ви ориентират:

45% - 50% за самото тържество

3% за церемонията (сключването на граждански брак е по принцип безплатна процедура, но се заплащат отделните елементи като озвучаване и изнесен ритуал)

8% - 10% за облекло (обърнете внимание, че някои младоженци покриват разходите по облеклото и на шаферите)

8% за декорация и цветя

7% за озвучаване и DJ

10% - 15% за фотограф и видео заснемане (можете да се ограничите само до услугите на фотограф или да изненадате близките и приятелите си с пълнометражен филм за Вашата сватба)

5% за халки

2% за покани

2% - 3% за подаръци

И не забравяйте винаги да предвидите едни 5% за извънредни разходи.

Предстои Ви едно наистина вълнуващо преживяване и цифрите не бива да Ви плашат. Винаги можете да намерите начин да намалите от стойността на някои от елементите от Вашата сватба. Ако Ви остане време и желание и ако емоцията от предстоящото събитие вдъхновява креативната страна от Вас, винаги можете да се заемете с изработката на подаръците за гостите или поканите, а защо не и на сватбената рокля. Какъвто и вариант да изберете, с какъвто и бюджет да разполагате, запомнете едно - гостите на Вашето сватбено тържество ще съм там за да споделят с Вас този незабравим момент и ще запомнят емоцията от него.


137 преглеждания0 коментари